A szódabikarbóna csak sav jelenlétében a barátunk

A 19. században terjedt el a sütőporok és a szódabikarbóna sütemények térfogat-növelőként való alkalmazása. Nem véletlenül lett közkedvelt, mivel nagyon kellemes küllemet, laza állagot biztosít a süteményeknek és pékáruknak.

 

szódabikarbóna

fotó: ©FreeImages.com/ettina82

Ha magasabb hőmérsékleten, azaz sütőben „kezeljük” a szódabikarbónát:

2NaHCO 3 → Na 2 CO 3 + CO 2 + H 2 O

A felszabaduló széndioxidnak köszönjük, hogy kis „légbuborékok” keletkeznek az ételben, ez teszi "magassá" a süteményeket. A szódabikarbóna már önmagában is lúgos, ha CO2-t veszít akkor egy lúgosabb vegyület, a mosószóda keletkezik. Persze most azt gondolhatjuk, hogy legalább lúgosítunk a sütikkel, de ez sajnos nem feltétlenül előnyös az emésztésünk számára.

A csak szódabikarbónával történő sütés során gyakran tapasztalhatsz zöldülést, kékülést. Ez a keletkező mosószóda, a lúg színanyagokat módosító hatásának köszönhető. Ha így készült süteményeket fogyasztasz, akkor a gyomrod elnehezülhet, meg is fájdulhat.

Sav jelenlétében így alakul az előbbi egyenletünk, ekkor nem keletkezik mosószóda:

NaHCO 3 + H + → Na + + H 2 O + CO 2

Borkősavval például:

H2C 4H4O6 + 2NaHCO 3 → Na2C4H4O6 + 2H 2 O + 2CO 2

A sütőporokban savhordozókat alkalmaznak, így nem okoznak emésztési zavarokat. A bio változatok általában nem tartmaznak foszfátokat.

Lúgosítási divat

Csak kellően savas közegben kezdődik meg a fehérjék emésztése. Ha a gyomor pH-ját lúgos irányba toljuk el, akkor a gyomor lassítja az ételek továbbjutását, mivel az eltolódott pH-t normalizálná. Ennek hatására elnehezülhet a gyomor, gyomorfájást, hányást is okozhat. A fehérjék megfelelő emésztésének funkciója romolhat, bomlástermékeik a szervezetet terhelhetik.

A fehérjéket továbbá a lúgos hőkezelés racemizálja, az ember számára tápanyagként olyan fontos L -aminosavakat D-aminosavakba forgatja. Ezek már nem valódi tápanyagok, a vese és a máj méregtelenítési funkciójával szabadulunk meg tőlük.

Tehát ne használjunk szódabikarbónát savak nélkül a sütésekhez. A sütőporokban már eleve savtartalmúak, nem véletlenül. Azon lowcarb tésztákkal is vigyázni kell, amelyekben oltott mész, Ca(OH)2 található.

A gyomor lúgosítása különféle lúgokkal, mint szódabikarbónás víz fogyasztása is ronthatja a fehérjék emésztését. Csak szükséges esetben, túlzott gyomorsav-tartalom esetén alkalmazzuk ezeket. A lúgosítási divat mérgezheti a szervezetet.

Víz fogyasztása étkezés közben

Felmerülhet a kérdés, hogy vizet ihatunk-e étkezés közben. Az ivásnak valójában nincs negatív jelentősége az emésztésre, sőt. Akkor lehet némi probléma, ha túlzásokba esünk.

A semleges víz nem célpontja az enzimatikus tevékenységnek, így nincs jelentős hatása az emésztés ezen a szakaszában. Ráadásul rendkívül gyorsan felszívódik, így hamar visszaáll a rend, ezért a vízzel hígítás nem tekinthető pH-t tartósan befolyásoló tényezőnek. A vízzel való hígítás problémájának az emésztőenzimek tekintetében nem sok értelme van, mivel az egyes enzimek egyes élelmiszer összetevőket céloznak be. A kérdés az, hogy az enzim molekulák száma megfelelő legyen a bevitt élelmiszer komponens emésztésére, ha így van, akkor minden rendben van e tekintetben.

Túl sokat viszont ne igyunk az étkezések alkalmával! Ez ugyanis okozhat átmeneti puffadást, ronthatja a refluxos tüneteket is. A túlevés fokozhatja a problémát. 3-4 dl víz egy egészséges embernél nem okoz ilyen tüneteket.

A kellő folyadék bevitele viszont kívánatos, mert emésztés alatt és után, vízhiány esetén - az agy saját ellátásán kívül - leállít minden vízforgalmat, hogy az emésztés és hasnyálmirigy bikarbonát termelése biztosított legyen. Ez életfontosságú, mert a patkóbélben lévő savas állapotú táplálékot a hasnyálmirigynek közömbösíteni kell, az csak így juthat a vékonybélbe. Ezért a teljesen folyadékmentes étkezés sem lehet javasolt.

Ha meg akarsz ismerni egy hatékony gyógyítási és egészségmegőrzési étrendet és módszert, és szívesen barátkoznál hasonló érdeklődésű emberekkel, akkor  csatlakozz hozzánk!

https://www.facebook.com/groups/okosetrend/

Laczkovich Hegedüs Eszter

A cikk jogvédelem alatt áll, másolása a forrás megjelölésével is tilos

 
 

Így támogathatsz pénz nélkül árván maradt kis állatokat

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

  1. Soha többé nem leszel egyedül.
  2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
  3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
  4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
  5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
  6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
  7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
  8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása