A szódabikarbóna csak sav jelenlétében a barátunk

A 19. században terjedt el a sütőporok és a szódabikarbóna sütemények térfogat-növelőként való alkalmazása. Nem véletlenül lett közkedvelt, mivel nagyon kellemes küllemet, laza állagot biztosít a süteményeknek és pékáruknak.

 

szódabikarbóna

fotó: ©FreeImages.com/ettina82

Ha magasabb hőmérsékleten, azaz sütőben „kezeljük” a szódabikarbónát:

2NaHCO 3 → Na 2 CO 3 + CO 2 + H 2 O

A felszabaduló széndioxidnak köszönjük, hogy kis „légbuborékok” keletkeznek az ételben, ez teszi "magassá" a süteményeket. A szódabikarbóna már önmagában is lúgos, ha CO2-t veszít akkor egy lúgosabb vegyület, a mosószóda keletkezik. Persze most azt gondolhatjuk, hogy legalább lúgosítunk a sütikkel, de ez sajnos nem feltétlenül előnyös az emésztésünk számára.

A csak szódabikarbónával történő sütés során gyakran tapasztalhatsz zöldülést, kékülést. Ez a keletkező mosószóda, a lúg színanyagokat módosító hatásának köszönhető. Ha így készült süteményeket fogyasztasz, akkor a gyomrod elnehezülhet, meg is fájdulhat.

Sav jelenlétében így alakul az előbbi egyenletünk, ekkor nem keletkezik mosószóda:

NaHCO 3 + H + → Na + + H 2 O + CO 2

Borkősavval például:

H2C 4H4O6 + 2NaHCO 3 → Na2C4H4O6 + 2H 2 O + 2CO 2

A sütőporokban savhordozókat alkalmaznak, így nem okoznak emésztési zavarokat. A bio változatok általában nem tartmaznak foszfátokat.

Lúgosítási divat

Csak kellően savas közegben kezdődik meg a fehérjék emésztése. Ha a gyomor pH-ját lúgos irányba toljuk el, akkor a gyomor lassítja az ételek továbbjutását, mivel az eltolódott pH-t normalizálná. Ennek hatására elnehezülhet a gyomor, gyomorfájást, hányást is okozhat. A fehérjék megfelelő emésztésének funkciója romolhat, bomlástermékeik a szervezetet terhelhetik.

A fehérjéket továbbá a lúgos hőkezelés racemizálja, az ember számára tápanyagként olyan fontos L -aminosavakat D-aminosavakba forgatja. Ezek már nem valódi tápanyagok, a vese és a máj méregtelenítési funkciójával szabadulunk meg tőlük.

Tehát ne használjunk szódabikarbónát savak nélkül a sütésekhez. A sütőporokban már eleve savtartalmúak, nem véletlenül. Azon lowcarb tésztákkal is vigyázni kell, amelyekben oltott mész, Ca(OH)2 található.

A gyomor lúgosítása különféle lúgokkal, mint szódabikarbónás víz fogyasztása is ronthatja a fehérjék emésztését. Csak szükséges esetben, túlzott gyomorsav-tartalom esetén alkalmazzuk ezeket. A lúgosítási divat mérgezheti a szervezetet.

Víz fogyasztása étkezés közben

Felmerülhet a kérdés, hogy vizet ihatunk-e étkezés közben. Az ivásnak valójában nincs negatív jelentősége az emésztésre, sőt. Akkor lehet némi probléma, ha túlzásokba esünk.

A semleges víz nem célpontja az enzimatikus tevékenységnek, így nincs jelentős hatása az emésztés ezen a szakaszában. Ráadásul rendkívül gyorsan felszívódik, így hamar visszaáll a rend, ezért a vízzel hígítás nem tekinthető pH-t tartósan befolyásoló tényezőnek. A vízzel való hígítás problémájának az emésztőenzimek tekintetében nem sok értelme van, mivel az egyes enzimek egyes élelmiszer összetevőket céloznak be. A kérdés az, hogy az enzim molekulák száma megfelelő legyen a bevitt élelmiszer komponens emésztésére, ha így van, akkor minden rendben van e tekintetben.

Túl sokat viszont ne igyunk az étkezések alkalmával! Ez ugyanis okozhat átmeneti puffadást, ronthatja a refluxos tüneteket is. A túlevés fokozhatja a problémát. 3-4 dl víz egy egészséges embernél nem okoz ilyen tüneteket.

A kellő folyadék bevitele viszont kívánatos, mert emésztés alatt és után, vízhiány esetén - az agy saját ellátásán kívül - leállít minden vízforgalmat, hogy az emésztés és hasnyálmirigy bikarbonát termelése biztosított legyen. Ez életfontosságú, mert a patkóbélben lévő savas állapotú táplálékot a hasnyálmirigynek közömbösíteni kell, az csak így juthat a vékonybélbe. Ezért a teljesen folyadékmentes étkezés sem lehet javasolt.

Ha meg akarsz ismerni egy hatékony gyógyítási és egészségmegőrzési étrendet és módszert, és szívesen barátkoznál hasonló érdeklődésű emberekkel, akkor  csatlakozz hozzánk!

https://www.facebook.com/groups/okosetrend/

Laczkovich Eszter

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Másolása, felhasználása, sokszorosítása, nyilvánosságra hozatala csak a szerző hozzájárulásával, és a forrás feltüntetésével lehetséges. Ilyen esetben kérlek írásban fordulj a kapcsolat link alatt a szerzőhöz, ahol tüntesd fel, hol és milyen formában szeretnéd a tartalmat felhasználni. Ha úgy gondolja a szerző, akkor saját mérlegelés után írásbeli engedélyt adhat. Minden jogtalan felhasználó ellen élünk a jogorvoslat lehetőségével.

© Minden jog fenntartva. Copyright by www.zoldhaz.info

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

  1. Soha többé nem leszel egyedül.
  2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
  3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
  4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
  5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
  6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
  7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
  8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása