Hőség elleni védekezés és praktikák – spórold meg a klíma költségeit!

Egyszerű döntésekkel elérheted, hogy a nyári kánikulában az otthonod sokkal hűvösebb, kellemesebb legyen. Akár a klímára költött pénzt is megspórolhatod, valamint a működéséből adódó áramszámlákat, bónuszként pedig segíthetsz a Föld túlmelegedése ellen is. Nem megéri? Nézzük, mit érdemes ezekért tenni!

Hőség ellen

Kép: ©FreeImages.com/Ádám-Bálint

Megoldások, praktikák a hőség ellen

 1. Ültess minél több árnyékot adó fát! Érdemes úgy megtervezni a kerted fásítását, hogy a nap járásának megfelelően a házad és környéke egész nap árnyas helyen lehessen. Nyáron a nap állásának és árnyékoknak megfigyelése segítséget nyújthat ebben. Tervezésnél égy figyelemmel a légvezetékekre is. Ha vége a nyári hőségnek, akkor se felejtsd el, hogy micsoda szenvedéssel vészelted át ezeket a napokat, mert bizony az őszi és a tavaszi időszak a legmegfelelőbb a fásításra, ekkor pedig épp nem szembesülsz ezzel a problémával naponta.

  Kép: ©FreeImages.com/Alex-Ling

  A hazai őshonos növényvilágból válogass leginkább (nyárfák, nyírfák), de ajánlott lehet a bizonyos speciális fajtájú, gyors növekedésű, nem invazív és garantáltan fagybiztos császárfa is, és a városi levegőt is jól toleráló, talajban is igénytelen szivarfa. Ennek gömb változata nem nő túl magasra és csak minimális gondozást igényel, bizonyos helyeken, például járdák szegélyezésénél ideális. Tanulmányok igazolják, hogy a nyári nappali hőmérséklet a fákkal beárnyékolt területeken jóval alacsonyabb, mint a famentes részeken, de az esti órákban mért hőmérséklet-különbség is elérheti a 10 °C-ot a napsütéstől felmelegedett és hőt leadó betonfelületek elkerülésével. Járj körbe a környékeden, hogy milyen fák váltak be ott leginkább, mert sok esetben a talaj minősége is meghatározza, hogy mit érdemes ültetned. Persze minden esetben légy figyelemmel a növekedési időre, az idős fák magasságára is. Nyárfákkal (Populus Androscoggis pl. gyorsan növő), nyírfákkal már 5 év alatt 5 méteres fáid is lehetnek, 10 év alatt pedig 16 méteres magasságot is elérhetik. Ha gyors növekedést szeretnél, akkor viszont öntözni és tápoldatozni is fontos. Ha hamar árnyas helyet szeretnél, akkor eleinte az ajánlottnál sűrűbben érdemes fákat ültetni, ha akadályozni kezdik egymást, akkor a gyengébbeket kivághatod.

 2. Csökkentsd a betondzsungelt és a nem növénnyel beültetett területek mennyiségét! Lehet, hogy nem is tudtad, de a kertben használt napsütötte járdalapok is csak fokozzák a hőmérséklet-emelkedést. Úgy viselkednek mint a kandalló, a napsugárzás hatására nagyon felmelegednek, majd sokáig megtartják a hőt. Lehet, hogy tetszetősek, de a komfortérzetet annyira rombolja nyáron az általuk kisugárzott hő, hogy utólag megbánhatod, hogy a fű vagy egyéb talajtakaró növényzet helyett ezt alkalmaztad. Minden telepített betonelem, vagy nem zölddel beültetett terület melegíteni fogja a házad környékét, és ezzel együtt a Földet is. A nagy tömegű felmelegedő járdalapok, aszfalt sokkal több energiát vesznek fel a napsugárzásból, mint a növények. A betonelemek használata, a túlzott aszfaltozás jóval nagyobb hatással vannak a Föld felmelegedésére, mint ez a köztudatban elterjedt. Sok zöld területtel hamarabb lehűlhet az éjszakai levegő, így jóval hatékonyabb lehet az éjszakai szellőztetés is. Ha már telepített járdalapjaid vannak, akkor gondoskodj arról, hogy nyáron egész nap árnyékos helyen legyenek, ültess fákat! Még a füvesített területeken is érdemes a fű növekedésére nem gátló hatású fákat ültetni, így ugyanis az öntözés jelentős része megspórolható.F ű helyett a különféle talajtakaró növényekkel is biztosíthatod, hogy ne érje közvetlenül napfény a talajt. Ezzel nem csak hűvösebb környéket biztosíthatsz magadnak, de a napsugárzásból adódó UV sugárzás talaj eróziós hatásától is védheted a termőföldet.
 3. Egy sötét aszfalt vagy járdák burkolata jóval több hőt nyel el a napsugárzásból, mint a világosabb társaik. Az úttest, a közterek, a járólapok és a parkolók burkolatának megválasztásakor fontos szempont a színük hőmérséklet-emelkedésre gyakorolt hatása is. Minden esetben a világos szín a megfelelőbb. Érdemes felhívni a településeden a vezetők figyelmét is erre, akár ennek a cikknek a továbbküldésével, vagy érdemes posztolni cikket a lakóhelyed szerinti Facebook csoportokban is. Továbbá ahol mód van rá, az utakat árnyat adó, dús lombozatú, gyorsan növő fákkal lenne jó szegélyezni. Próbálj nyomást gyakorolni a saját önkormányzati képviselődre, és természetesen a saját kertedben is válassz világos járdalapokat! Nem a véletlen műve, hogy a faszegény városokban nyáron az esti órákban akár 10 fokkal is melegebb lehet. Ez a rosszul megtervezett, napos beton- és aszfaltfelületeknek köszönhető leginkább.
 4. Ha társasházban laksz, akkor a lakógyűléseken kezdeményezd a ház körüli fák ültetését. Tégy lépéseket azért, hogy a környezetedben ne vágják ki az ősfákat, hanem inkább ültessenek.
 5. Az épületeteken világos színű, lehetőleg nagyon könnyű tetőfedő-anyagokat használj! Megfelelő színválasztással akár 30-40 °C-os felületi hőkülönbséget is elérhetsz. Ha könnyű tetőfedő-anyagokat választasz, akkor a korábban említett hőtartásból fakadó kandallóhatástól sem kell tartanod, mert az esti órákban nem sugározza a hőt hosszú órákon át. A vörös cserepek nagyon átmelegszenek, ráadásul a tömegükből adódóan sokáig bocsátják ki a hőt, ezzel a lakótér hőmérséklete is nagyon megnő. A mostanában divatos sötét tetőfedés inkább hús sütésére alkalmas nyáron, nem pedig tetőfedésre. A legjobb választás a fehér tetőfedés, ez visszatükrözi a világűr felé a besugárzott hő jelentős részét. Ezen döntés elterjedésével a fehér havas területek olvadásából adódó visszatükröző felületek csökkenését is lehetne ellensúlyozni. Sajnos a havas területek csökkenése miatt, az így kialakult sötét területek növelik a Föld felmelegedését. Kevés helyen kapható világos tetőfedőanyag, de remélhetőleg az igény növekedésével a gyártók nyitnak erre, és egyre nagyobb lesz a választék. Világos tetőfedő anyagokkal akár 40 fokkal csökkentheted a tetőfelület felmelegedését. Sötét tető esetén pedig jó, ha a tetődet is árnyékoló, magas fákat ültetsz. Jól megválasztott tetővel, illetve teljes árnyékolással nullára redukálódhat a klímahasználatból eredő áramfelhasználás, ezzel egyébként is csökken a szén-dioxid kibocsátást, nem kizárólag a hő jelentős részének világűr felé való visszatükrözésével spórolsz a Föld felszínére jutó energiából.
 6. Természetesen vakolatnak is használj világos színeket, lehetőleg fehéret, pláne ha nem teljesen árnyékos helyen van a házad. Ez nem küllemi kérdés, ugyanis a fehér fal sokkal kevésbé melegszik fel, így sokkal kellemesebb környezetet biztosít és az esti órákban sem a falból sugárzó melegre nyithatod ki az ablakot. Ráadásul a vakolat is jóval tartósabb lesz fehér színben, mert a világosabb felület dilatációja, tágulása kevesebb, így később keletkeznek mikrorepedések, leválások.
 7. Új ház építésekor a telken a már meglévő árnyat adó fákhoz igazítsd a ház kialakítását.
 8. Új ház építésekor érdemes nagy tömegű, jó hőtartó falazatot építeni és ezt kívülről vastagon szigetelni, így több hetes kánikulában sem emelkedik meg nagyon a lakótér hőmérséklete a kialakult barlanghatás miatt. A tömör tégla és kő ebből a szempontból jóval kedvezőbb hatású, a szigeteléséért pedig nem a falazatnak kell felelnie, ami egyébként ebben nem is túl hatékony, de levegős szerkezet ráadásul nagy tömeget vehet el a házból, ami a belső hűvös levegő biztosításában viszont elengedhetetlen lenne. Természetesen a régi házak külső hőszigetelésének is nagy szerepe van a falazat hűsen tartásában.
 9. Ha nincs jól megtervezett tetőszellőzésed, akkor pótold mielőbb. A jó szellőzéshez a legmagasabb pontokra tetőszellőztetőket kell telepíteni. A tetőfedő anyag alatt ideális az 5 cm-es légrés. Ráccsal biztosítani kell alulról a szellőzést. A kéményhatás miatt kialakuló légmozgás nagy mértékben csökkenti a lakótérbe bejutó hőt.
 10. Csökkentsd a házadban az üvegházhatást! Az ablakokat érő közvetlen napsütés jelentősen megemelheti a lakótér hőmérsékletét. Az ablakok elé ültess lombhullató, árnyat adó fákat, így télen bejuthat a melegítő napsugár, amíg nyáron kellemes árnyat ad. A lakásod túlzott felmelegedéséért a rosszul megválasztott színű tető, a rossz tetőszellőztetés, az árnyat adó fák hiánya és a napfénnyel közvetlenül megvilágított ablakfelületek felelnek leginkább. A fák helyett megoldás lehet a világos redőnyök, előtetők, árnyékolók használata is, de a jóval kevésbé hatékony, mert a napfény hatására homlokzat és a redőny is felmelegszik, nagy tömeg esetén pedig lassan hűl le. Az napfényes ablakok, üveges nyílászarók elé kifeszített futtatórácson gyorsan növő, ládás futónövényekkel (pl. babbal) is érdemes próbálkozni, ez egy panellakásban sem feltétlenül lehetetlen.
 11. Takarékoskodj az árammal a lakótéren belül. Cseréld le az izzóidat ledes izzókra, a nagy energia igényű berendezéseidet (hűtő, mosógép) cseréld energiatakarékosra! Minél nagyobb energiafelhasználású egy berendezésed, annál jobban melegíti a lakóteret, így érdemes a nyári hőségben például alacsonyabb hőfokon mosni, a fertőtlenítést a napfényre való teregetés megoldhatja. Ezzel a döntéssel hűvösebb lehet az otthonod, ráadásul ezzel csökkentheted a szén-dioxid kibocsátást és alacsonyabb lesz az áramszámlád is.
 12. Ha a külső hőmérséklet magasabb a bentinél, akkor az ablakokat érdemesebb zárva tartani, egyébként pedig ki kell nyitni. Ezt időjárás-állomásokkal lehet ellenőrizni. A ház különböző fekvésein a hőmérséklet jelentősen eltérhet, így minden ablakos oldalra jó, ha mérőket helyezel el valamilyen árnyékos helyre. Amíg megnőnek a fáid, addig a nagyobb melegben a betonfelületek és a tető locsolása, vagy a sokkal víztakarékosabb párakapuk alkalmazása 10 °C-kal is csökkentheti a hőmérsékletet. Ez utóbbi a tető felforrósodására ellen is alkalmazható, a fúvókák viszont gyakran vízkövesednek, így csak könnyen tisztítható helyre javasolt ezeket felszerelni. Egy fúvóka átlagosan 2 l/óra vízfogyasztású 2 Bar nyomás esetén, és csak nyomáscsökkentővel használható megbízhatóan. Ezeket az ablakok előtt is alkalmazhatod.

Ha nem teszünk lépéseket, akkor hamarosan élhetetlenek lehetnek a városok. Ez már bőven túlmutat egy-egy ember kényelmén, klíma használatán és áramszámlájának csökkentésén. Csak kampányokkal, a tudás terjesztésével lehet hathatósan fellépni. Persze vannak már eredmények, mert több város fásítása megkezdődött, de gőzerővel kéne ezen dolgoznunk egyénileg is. Amíg egy embernek csak azt mondjuk, hogy túl melegek a betonfelületek, és a városi hőszigetek emelik a Föld átlaghőmérsékletét is, könnyedén vállat vonhat, de ha a hűvös szobában alhat havi tízezrek befizetése nélkül, akkor esetleg fog egy ásót és elültet végre néhány fát, igaz, hogy ebben az esetben megint az a gond, hogy egy kis fa nevelgetése, öntözgetése nem túl vonzó feladat, és nem jár azonnali eredményekkel. Most nem lenne elviselhetetlen a hőség a belvárosban és a lakótelepeken, ha felelős elődeink lettek volna, illetve ha eg-egy fa élete nagyobb érték lenne. Csak mi tehetünk a jobb holnapért. Csak mi, és senki más.

Jókai Mór: Ültess fát!

Ültess fát!
Hogyha mást nem,
lombot ád.
Árnyékában megpihenhetsz,
gondot ő visel reád.
Jó tavasszal nyit virágot,
messze érzed illatát.
Kis madárka száll reája,
ingyen hallgathatod szavát.
Ültess fát!

Ha hasznos volt a cikk számodra, akkor kérlek megosztással és link terjesztésével segítsd, hogy másokhoz is eljuthasson az információ.

Laczkovich Eszter © Minden jog fenntartva. Copyright by https://www.zoldhaz.info

A www.zoldhaz.info weboldalon megjelenő teljes tartalom szerzői jogi védelem alatt áll

A cikkek és a weboldalon álló tartalmak szerzői jogvédelem alatt állnak. Tilos a cikket teljes hosszúságában, ill. nagyobb terjedelmében átvenni, felhasználni, átdolgozni. A tartalmat rövidebb idézetben felhasználó köteles jól láthatóan megjelölni a szerzőt, illetve aktív linken az oldat. A jogosulatlan felhasználó anyagi felelősséggel tartozhat. Amennyiben a jogosulatlanul átvett tartalmat bevételszerzésre használta, az így megszerzett haszon teljes összegének átadására kötelezhető a polgári jog szakaszai alapján. © Minden jog fenntartva.
 

Itt az idő az örökbefogadásra?

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

 1. Soha többé nem leszel egyedül.
 2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
 3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
 4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
 5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
 6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
 7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
 8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása