paleolit étrend veszélyei

Okos étrend 1. rész

Az alábbi cikkekben nem egyszerűen egy étrend elméleti alapjait akarom összefoglalni, ugyanis könnyű külső források alapján egy látszólag működőképes rendszert létrehozni, ezért keveset ér egy étrendi ajánlás nagy létszámú gyakorlati alkalmazás és tapasztalat nélkül.

Okos Étrend

©FreeImages.com/Lali Masriera

Évek óta komoly munka folyik az Okos Étrendi cikkek végén linkelt csoportban. Az ottani tapasztalati tudás nélkül ezen javaslatok nem érnének túl sokat. Ezúton köszönöm mindenkinek, akik visszajelzéseikkel segítettek megtalálni a helyes utat.

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A cikk megírását leginkább az motiválta, hogy évekig én is alacsony szénhidráttartalmú paleó és ketogén étrendet tartottam, és a Facebookon ilyen csoportot vezettem. Nem írtam volna meg ezt a cikket, ha nem lenne ekkora tapasztalatom az ilyen étrendek terén, és nem éreznék lelkiismeret-furdalást a csoport korábbi működése miatt. Ahogy sokaknál, az én akkori lelkesedésemet is az ilyen étrendek elején tapasztalható javulások indokolták.

Az itthoni paleósok közül sokan hozzám fordultak a problémáikkal, mert befogadó voltam, és megoldást kerestem azokra. Sajnos egyre gyakoribbá váltak az étrend alatt kialakult alvászavarokkal, inzulinrezisztenciával, egyre növekvő reggeli vércukorértékekkel, potenciazavarokkal, korai menopauzával, pajzsmirigy alulműködéssel, autoimmun pajzsmirigy-gyulladással, személyiség változással, krónikus gyulladásokkal, romló glükóztoleranciával és egyéb egészségügyi problémákkal összefüggő megkeresések. Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy ezek hátterében az alacsony szénhidráttartalmú étrend állhat.

A csoportomon belül viszonylag kevés ilyen probléma adódott, mert 30 g-ról nagyon hamar 50 g-ra emeltük a napi szénhidrátbevitelt a folyamatos visszajelzések miatt. Ez egyébként meghaladja egy magyarországi átlag paleó étrendű szénhidrátbevitelét, különösen, ha ügyel a fruktózbevitelre is. Ezt bárki kiszámíthatja magának az online táplálkozási naplók segítségével.

Hamarosan az 50 g-os ajánlás is kevésnek bizonyult a mellékhatásmentes low carb étrend fenntartására, így 100-120 g-ra emeltük többen a szénhidrát adagot, de ettől sem oldódtak meg a problémák, ugyan valóban csökkentek a mellékhatások. A külső csoportokból érkező paleó és ketogén étrendűek problémái sokasodni látszottak, miközben a csoporton belüli szénhidrátbevitel emelése javította a tüneteket. Számomra tehát viszonylag hamar kiderült, hogy ezen táplálkozási irányzatok követése a kezdeti jó eredmények után komoly mellékhatásokkal is záródhatnak, és ezek oka a szénhidátmegvonás.

Szénhidráthiány?

Legfontosabb, hogy megint felelevenítsem a homeosztázis fogalmát. Ami nem más, mint az élő szervezetek alkalmazkodó képessége a változó környezethez. Amíg ezek a változások nem okoznak károsodást az adott egyednek, addig tekinthetjük úgy, hogy az adott helyzethez adaptálódtunk. Ha valamilyen helyzet károsító, akkor ennek mértékét két dolog befolyásolja: a hatás és a kitettség ideje. Ennek függvényében akár maradandó károsodást is szenvedhetünk. Erről ejtek bővebben szót a Táplálkozás vs. Homeosztázis c. cikkemben.

A szervezet reakciói nem jók vagy rosszak, csupán próbálja kivédeni azokat a hatásokat amiknek kitesszük, ez sokszor krónikus állapotokhoz vezet. Minden krónikus állapot (pajzsmireigy alulműködés, autoimmun folyamatok, érelmeszesedés, elhízás, stb.) mögött táplálkozási hibát érdemes keresni.

A cikk elsősorban azoknak íródott akik valamilyen szénhidrát-csökkentett étrenden vannak, vagy a jövőben így étkeznének, de bárki számára fontos információkat hordozhat. A helyesen kivitelezett, mellékhatásoktól mentes étrendet az Okos étrend c. cikksorozatban ismerheted meg.

Létezhet szénhidráthiány?

Amíg a világban nem terjedtek el a szénhidrát-csökkentett életmódot hirdető irányzatok, addig könnyelműen kijelenthető volt, hogy kizárólag a fehérje- és zsírsavhiány okozhat gondot, hiszen nincs olyan, hogy esszenciális szénhidrát és elő tudja állítani a máj, viszont esszenciális aminosavak és esszenciális zsírsavak léteznek.

Például, az esszenciális zsírsav hiánybetegségek létezése is egészen a 1950-es évekig kétséges volt. Ennek az az oka, hogy az omega-6 és omega-3 hiányosságok csak akkor következhetnek be ha természetellenes volt a táplálkozás. Lehet, hogy a szénhidrátokkal is ez a helyzet?

Szénhidráthiány

©FreeImages.com/melanie kuipers

Két nehézséggel kell szembenéznie a tudománynak a szénhidráthiány vizsgálata kapcsán, ritkaság a nulla szénhidráttartalmú táplálkozás az emberekben és hiányoznak az emberhez hasonló állatmodellek is (agy, a bél és a máj testsúlyhoz mért aránya más, mint az embereknél és ez döntő fontosságú).

Megfigyeléseket azért lehet tenni, például az inuitok étkezési szokásainak kapcsán vagy a jelenleg olyan divatos szénhidrát-csökkentett diéták és irányzatokat követőinél. A Kanada északi felén élő inuit eszkimók átlagéletkora 12-15 évvel rövidebb, mint az átlagos kanadai lakosoké, orvosi adatok és mérések viszont nem állnak kellő mennyiségben rendelkezésre.

Most kiderül miért lehetnek komolyabb tüneteink (alvászavar, pajzsmirigy problémák, magasabb vércukorszint, állandó fáradtság, ásványianyag-hiány, stb) ezen étrendek követése kapcsán.

 
 

Feliratkozás RSS - paleolit étrend veszélyei csatornájára

Így támogathatsz pénz nélkül árván maradt kis állatokat

Fogadj örökbe

Itt az idő az örökbefogadásra! Hogy miért?

  1. Soha többé nem leszel egyedül.
  2. Bizonyított tény, hogy a kutyák jelenlétében rengeteg súlyos betegség sokkal könnyebben gyógyul.
  3. Szőrös kis társad a legszomorúbb időszakokban is vidámságot hoz.
  4. A kutyások sokkal többet mozognak a sétáltatások és kirándulások miatt, így egészségesebben élnek.
  5. Szélesebb baráti körre lehet szert tenni, mert a kutyások összejárnak.
  6. Könnyebb párra találni, ha nem a gép előtt ülsz. Már a kutya megléte is egy jó indok az ismerkedésre.
  7. Felelős állattartóként felkészülhetsz a gyereknevelésre, a gyerekeid is sokkal felelősségteljesebb felnőtté válnak egy kutya mellett.
  8. A kutyád feltétel nélkül fog szeretni és soha nem beszél vissza. :) A cikk folytatása

Okos bőr- és hajápolás, azaz hogyan (t)együk magunkat széppé

Szépítő étrend

Bőrünk és hajunk megjelenése leginkább az általános egészségi állapotunkat tükrözi vissza, így számos tényező hatással van rá. Nem mindegy hogyan étkezünk, hogyan működik a pajzsmirigyünk, milyen a vérkeringésünk, milyen állapotban van a májunk és a veséink, illetve táplálékkiegészítőket fogyasztunk, milyen kozmetikumokat használunk és nem utolsó sorban az, hogy milyen korúak vagyunk. Mindenesetre korunktól függetlenül kihozhatjuk magunkból a legtöbbet. Nézzük milyen eszközökhöz érdemes folyamodnunk!  A cikk folytatása


 

Kipróbált receptek környezetbarát tisztítószerek készítéséhez

Ökotisztítás

Próbáld meg a lehető legkevesebb kárt okozni léteddel a természetnek és az élőlényeknek! – ez a „nem ártás” filozófiája. Mindezt könnyen és olcsón megvalósíthatod a tisztítószerek területén is.  A cikk folytatása

Pajzsmirigy-megbetegedések okai és oki kezelésük

Jódozott só

A tüneti kezelésen alapuló orvosi protokolltól való eltéréshez a betegnek is lépéseket kell tennie az életmódjának megváltoztatásában, de sajnos a legtöbb esetben a páciens hozzáállásából hiányzik ehhez a kellő motiváció, így az orvosi gyakorlat leginkább a tüneti kezelésen alapul. Így van ez a leggyakoribb pajzsmirigy-megbetegedések esetén is. A cikk folytatása


Az almaecet nem hatékony a fogyás elősegítésében

Az almaecet nem hatékony

Az Carol S. Johnston szerint az ecetsav úgy tűnik, hogy tényleg zavarhatja a keményítőmolekulákat lebontó enzimeket. Ez bármilyen típusú ecettel, például bor-, gránátalma ecettel vagy akár fehér desztillált ecettel is kiváltható, nincs kiemelkedő szerepe az almaecetnek. Minden esetben az ecetsav (acetic acid) tartalom felelős ezért.  A cikk folytatása

A szénhidrátszegény étrendek mellékhatásai

A magas zsiradékbevitel és az éhezés hasonló hormonális válaszokat produkál, ugyanis a szervezet mindkét esetben a kortizol nevű stresszhormonnal igyekszik a sejtek vércukorfelvételét megakadályozni, így védi meg a szénhidrátigényes létfontosságú szervek energiaellátását. Például az agy kellő vércukorszint hiányában először görcsrohammal reagál, majd pedig beáll az agyhalál, így a szervezet elsődleges célja az izomsejtek vércukorfelvételének blokkolása, ha nem áll rendelkezésre elegendő glükóz. A cikk folytatása


A legtöbb divatos méregtelenítő eljárás veszélyes is lehet

Méregtelenítés

Manapság a „méregtelenítés” divatját éljük. Sokféle praktikát olvashatunk a témában az ezt népszerűsítő oldalakon, de legtöbb eljárás sajnos hatástalan, sőt gyakran egyenesen káros.

A legfőbb méregtelenítő szerveink a májunk és a veséink, így leginkább azok a méregtelenítő technikák segítenék szervezetünket a káros anyagok eltávolításában, amelyek ezen szervek munkáját támogatják, ez pedig véletlenül sem azt jelenti, hogy esetleg túl is stimulálják. Sok esetben méregtelenítésként hirdetik azokat a módszereket, ahol hashajtással vagy a vese túlzott vizeletkiválasztásra kényszerítésével próbálnak eredményeket elérni. Cikk folytatása